Alice Community  

Go Back   Alice Community > Alice 2 > Works-In-Progress

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
shikhargo
Guest
 
Status:
Posts: n/a
Question 08-17-2010, 03:41 PM

I was wondering if someone could tell me how to make collision detection in alice2.2. Im a really big beginner.

Thanks
   
Reply With Quote
Old
jediaction
Senior Member
 
jediaction's Avatar
 
Status: Offline
Posts: 5,064
Join Date: Jul 2009
Location: Bel Air, Maryland
Default 08-17-2010, 05:12 PM

Ah, a beginner. K, well, collision in alice is known to be (very bad). We have created several collision programs all over the threads to help with your games. If you want to do the simple but not very reliable way of collisions that alice has. Make an event thats a while something is true. Select the world object and go to functions in the list of options on the bottom left. You should find near the top a button that says, "if "object" is within --meters" or something like that. Drag that in the "true" section of the event for the while something is true and set a distance. then in the begin, during, and end section, say what you want to do. Depending on how fast your going of how far your going to move backward. Always set the duration to "0 seconds" for most reliable collisions. Experiment a little with the speeds and you can change the collision camera move back speed or what ever object is moving. Hope i helped, and questions please ask.


Website: www.salokingames.com
FaceBook: www.facebook.com/SalokinGames
   
Reply With Quote
Old
Doctor Who
Guest
 
Status:
Posts: n/a
Default 08-24-2010, 01:48 PM

This is brilliant! Do you mind if I use this in my project, it is the only collision detector that will work.
   
Reply With Quote
Old
Dameria
Senior Member
 
Dameria's Avatar
 
Status: Offline
Posts: 978
Join Date: Sep 2009
Location: United States
Default 08-24-2010, 06:08 PM

Yeah sure, everyone is allowed to use this method if they know how to.


Check out my best projects so far and please comment:

Tic-Tac-Toe 2.0 ................... http://www.alice.org/community/showthread.php?t=3548
Alice Paint ........................... http://www.alice.org/community/showthread.php?p=23408
Real-Time Clock .................. http://www.alice.org/community/showthread.php?p=12725
Maze Game ......................... http://www.alice.org/community/showthread.php?t=4301
   
Reply With Quote
Old
Zippy133
Guest
 
Status:
Posts: n/a
Default 10-07-2010, 07:10 PM

Hey guys i tried ur program and i tried to copy the boxes and it didnt work. Only the box that was already in the program worked. im doin a school project and trying to make a maze where u cant go throught the walls!!!!
but thats kinda hard so i tried urs and it works fine but i cant duplicate the boxes. how did u get the box to work as a solid

Thanks Guys!!
   
Reply With Quote
Reply

Tags
collision detection

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Copyright ©2017, Carnegie Mellon University
Alice 2.x 1999-2012, Alice 3.x 2008-2012, Carnegie Mellon University. All rights reserved.